Pyrets utveckling vecka 18 & 19 (17+0 - 18+6)..

Nu kör jag två veckor i ett svep då jag missat en vecka och vi blev framflyttad en vecka på RUL. Det betyder att på torsdag så går vi in i vecka 21. Så jag kommer att lägga in ett inlägg om vecka 20 här framåt också.
 
Bebis
 
Vecka 18: Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och det går att ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.
 
Vecka 19: Fostret är nu ungefär 22 centimeter långt, väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fosterfettet är tjockt och täcker hela fostret. Fostret har även fått små tunna hårstrån över hela kroppen, som kommer att falla av innan det är fött. Hårstråna skyddar den känsliga huden.

Bakom anlagen för mjölktänderna finns nu även anlagen för de permanenta tänderna som barnet ska få senare i barndomen.

 
 
Mamma
 
Vecka 18: Kroppen ökar i vikt, viktuppgången är olika från person till person.

Förändrad hormonbalans påverkar miljön i slidan och det är därför lättare att drabbas av svampinfektion. Symtom på svampinfektion är sveda och klåda.

Vecka 19: Nu kan det gå att känna livmodern under naveln om du eller barnmorskan trycker försiktigt med handen. Livmodern är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn.
 
 
 
Såhär känner jag
 
Illamåendet hänger kvar, verkar inte som att jag kommer att bli av med det i första taget. Så länge jag inte kräks konstant så kan jag ändå få det att fungera. Kan dock inte anstränga mig för mycket för då hulkar jag som en galning, samt att hela kroppen börjar värka så jag knappt kan gå, stå, ligga eller sitta. Inte direkt trevligt. Har gått upp lite av de kilona jag har tappat, inte mycket men det är ändå framsteg. Har en bit kvar till min ursprungsvikt dock, vilket kan vara bra. Toppen på min livmoder är en bit ovanför naveln, det har min barnmorska berättat då hon klämt och känt inför då vi lyssnar på hjärtljuden.
 
En hel del fladder lite nu och då kommer det, så jag hoppas på att få känna riktiga och ordentliga rörelser snart.
#1 - - Embla Sofia - Fotograf och blivande mamma:

Svar: Men gud vad skönt att allt såg bra ut! och vad kul med en liten grabb!! Har ni berättat för alla ni känner nu eller? :)

Svar: De närmaste fick veta via telefon, resten fick veta via Facebook och Instagram :) Så nu vet alla att det är en liten pojk som är beräknad till den 18 maj :D Väntar med spännig på att er lilla tös ska komma, de är inte så jätte länge kvar nu va? Bara dagar? :)
Jennie Lundmark

Upp