Pyrets utveckling vecka 16 (15+0 - 15+6)..

Imorgon går vi in en vecka 17 så då är det dags att skriva om veckan som har varit. All information om bebisen och mamman kommer från 1177.se.
 
 
Bebis

Fostret är cirka 16 centimeter långt och väger runt 150 gram. Benen i kroppen blir allt hårdare och nervsystemet fungerar. Det syns vid en ultraljudsundersökning genom att fostret rör sig med samordnade rörelser. Fostret har gott om plats att röra sig i magen.

Fostret kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ganska dämpad, ungefär som om du ligger i badet med öronen under vattnet. Fostret hör hela tiden ljud från omgivande hjärta och tarmar.


Mamma

Många gravida känner sig nu piggare och illamåendet kan ha försvunnit. Vissa som varit gravida tidigare kan känna barnets rörelser, som pirrande bubblor eller som en fisk som sprattlar till, lätt att blanda ihop med gaser och tarmrörelser.

Magen fortsätter att växa. Hjärtat pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan leda till andfåddhet. En del gravida kan få halsbränna. Många känner en brännande känsla i bröstet och får sura uppstötningar. Att undvika större måltider, mycket dryck sent på kvällen samt starkt kryddad och fet mat kan hjälpa. 

Bäckenlederna mjukas upp hos alla gravida. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Prata gärna med en barnmorska om besvären.


Så här känner jag

Illamåendet hänger fortfarande kvar och jag har kräkts lite grann, inte lika mycket som tidigare. Men tillräckligt för att det ska vara oerhört jobbigt. Hade en av mina jobbigaste dagar i lördags, följde med svärmor på stan för att få lite frisk luft och få komma ut lite grann. Slutade med att hon fick köra hem mig efter 20 - 30 minuter eftersom jag fick världens yrselattack med lock för öronen, tunnelseende och kallsvettning. Var sekunder från att svimma, var likblek i ansiktet och mådde riktigt dåligt. Illamåendet slog mot mig och jag trodde seriöst att jag skulle vakna upp på gatan och vara halvt om halvt blåslagen. Var allt annat än trevligt, och nu är jag givetvis rädd att det ska hända igen.

I övrigt är allt samma lika som tidigare. Jag får det att fungera, men jag kan inte vara allt för aktiv om jag inte vill dejta toaletten ett tag.

#1 - - johanna:

ha en fortsatt bra dag!

Svar: Tack, detsamma!
Jennie Lundmark

#2 - - Skogsraah ☾:

Åh, vilka spännande tider :)

Svar: Det är de verkligen.. <3
Jennie Lundmark

#3 - - Embla Sofia - Fotograf och blivande mamma:

Sv: Det kan mycket väl stämma! De första veckorna var allt så nytt och man visste att det var långt kvar till bf. Det gick så långsamt! Sen efter RUL började tiden gå i racerfart tills nu när det är 5-6 veckor kvar och man känner att det är nära nu.Dock är det skönt att det är jul och nyår så man har lite annat att tänka på :)

Åh, vad spännande med RUL! Vi var 100 på att vi väntade en pojke. Sambon har enbart bröder som i sin tur enbart har söner så det kändes som att det skulle bli en pojke. När barnmorskan som gjorde ul sa att det troligtvis var en tjej därinne var vi båda "Say what now??!" xD Vi får väl se om magkänslan stämmer för dig. Vilket datum har ni RUL?

Svar: Tiden går verkligen långsamt. Imorgon går vi in i vecka 18 och då är vi två veckor ifrån halvvägs, då tycker jag att tiden gärna får gå ännu fortare :P Får väl se om jag upplever det på samma sätt som du, vi har RUL den 29/12 så ska bli sååå spännande :D
Jag förstår att ni verkligen var säkra på att de skulle bli en liten grabb, med tanke på släkt runt omkring. På min sida släkten har vi väldigt många tjejer så den sidan anser att de gärna får komma en liten kille, medan makens släkt nästan bara består av pojkar så de vill ju givetvis att de ska komma en liten tjej. För mig spelar det ingen roll om det kommer en pojke eller flicka, så länge bebis är frisk och mår bra. Men det är svårt att försöka undvika sin magkänsla då den säger att de nog är en liten kille där inne, ska bli sååå spännande att få se om jag har rätt eller fel. De är ju liksom 50/50 :D
Jennie Lundmark

#4 - - Cissi:

Usch, låter inget vidare du :( Hoppas att det stabiliserar sig snart och blir bättre! Kram :)

Svar: Det hoppas jag med, för det är frustrerande att hela tiden behöva må dåligt :( Tack snälla! Kram..
Jennie Lundmark

Upp