Pyrets utveckling vecka 15 (14+0 - 14+6)..

I morgon går vi in i vecka 16 och jag hade tänkt börja skriva vecka för vecka om pyrets utveckling samt mig och mitt mående. Eftersom att det står så olika om fostrets utveckling på alla sidor man hittar, så tänkte jag hålla mig till 1177.se då den bör vara något sånär tillförlitlig. Vet inte annars vad man ska gå efter. Har ni några tips på bra sidor så lämna dem gärna i en kommentar.
 
Bebis 
 
Fostret fortsätter att växa och väger nu ungefär 100 gram. Den här veckan blir det ungefär 14 centimeter långt, mätt från topp till tå. Nu kan fostret få in tummen i munnen, men fortfarande inte styra sina rörelser eftersom nervsystemet ännu är så pass outvecklat. Läpparna börjar få en fylligare form. 
 
Mamma 

Vid den här tiden behöver många skaffa större kläder, men hur magen växer är olika. 

Eftersom fostret lagrar kalcium är det vanligt att bli sugen på till exempel mjölk. Att äta och dricka sånt som innehåller kalcium är bra.

Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både gravidkroppen och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 till 50 procent.

Det är vanligt att gravida får humörsvängningar, känner oro och blir känsligare för stress. Många drömmer mycket och minns ofta drömmarna bättre än annars. 

 
Så här känner jag 
 
Med tanke på mitt mående så har jag inte behövt skaffa nå större kläder än. Jag har tappat 9kg sen jag blev gravid så det är snarare så att kläderna har blivit för stora. Magen växer och jag har en liten bula, inget märkvärdigt och inget man direkt ser. Illamåendet hänger fortfarande kvar och jag undrar när det ska ge med sig, börjar vara väldigt less på att må dåligt. Känner inte riktigt att jag kan njuta av att vara gravid. Jag har haft någon dag som har varit helt okej, men de är för få och för sällan för att jag ska se något ljus i tunneln än.
Har problem med att vara i köket, kan inte gå på toa som en vanlig människa och hulkar vid för stora ansträngningar, verkligen en dröm graviditet. Näsan kan vädra vad som helst, speciellt om det luktar illa. Har aldrig haft så stora problem med luktsinnet som nu.
 
När det kommer till mat och dryck så kan jag inte äta vad som helst eller ens dricka vad som helst. Vatten går absolut inte ner, om det inte är Loka. Vanligt kranvatten (som jag älskar) kommer upp lika fort som det åker ner, tyvärr. Maten blir väldigt enformig, vilket är riktigt tråkigt. Sånt som lätt går ner och som inte smakar åt helvete för illa när de kommer upp är sånt jag fokuserar på att äta. Eftersom att jag verkligen hatar att kräkas så vill jag gärna att allt ska gå så smidigt och snabbt som möjligt om det ändå ska upp.
#1 - - Mirre:

Jag gick oxå ner under graviditeten så gick sammanlagt upp 9kg, köpte inte heller så mycket nytt, kunde ha mitt egna bra länge

Svar: Jag ser viktnedgången som något som är både positivt och negativt. Negativt för att man går ner på fel sätt, och mår riktigt risigt. Positivt för de blir inte lika mycket viktuppgång och man slipper köpa på sig en massa nya och dyra kläder.. :)
Jennie Lundmark

#2 - - Embla Sofia - Fotograf och blivande mamma:

Sv: Haha, det är lustigt. I början av grav så sa jag att jag kommer minsann ha en garderob med nästan enbart Newbie. Andra butiker kunde slänga sig i väggen... Well, det blev inte riktigt så. Vet dock inte om det är bra eller dåligt xD

Det är säkert inte inbillning. Jag trodde jag inbillade mig i vecka 16, sen när de riktiga sparkarna kom i vecka 20 så förstod jag att det var det jag hade känt hela tiden :) Vad kul med RUL! Ska ni ta reda på könet? :)

Svar: Det är nog både på gott och ont.. :P Tråkigt för man inte fyller upp med de man verkligen älskar (även om de finns massa andra märken som också är underbara), och bra för att man sliper nöta sönder plånboken :P
Nä, jag tror inte heller att det är inbillning. Men det är så svårt att kunna säga säkert då allt är så nytt.. :P Igår var vi och lyssnade på hjärtslagen, och då sparkade vildingen till apparaten och de kändes som bubblor i magen typ.. Så de bekräftade lite grann att de fladdret och buffarna jag känner är knodd :) Ja, vi vill veta vem som bor där inne.. :D På nått vis så känns de lättare om vi vet. Lättare att rikta namnvalet och inredningen åt rätt håll :) Sen skulle jag aldrig kunna gå en hel graviditet och vara nyfiken. Jag måste veta.. och då är det tur att karln är likadan :)
Jennie Lundmark

#3 - - Emelie Ekman Lindqvist:

Åh vad spännande att läsa allt! Har 2 kompisar som ska få barn i februari, april!! Allt är så spännande och läsa och väldigt svårt att förstå hur det känns på riktigt. Längtar tills den dagen. Lycka till med allt nu framöver. Kram

Svar: Vad kul för dina vänner :) Allt är verkligen helt surrealistiskt så det är svårt även för mig att förstå hur allt känns och är på riktigt :P Tack så jätte mycket! :) Kram!
Jennie Lundmark

Upp