Pyrets utveckling vecka 20 (19+0 - 19+6)..

Eftersom att vi har blivit framflyttade en vecka (när det gäller graviditetsveckorna & bakåt om man räknar förlossnigsmässigt) så känns det som att man har förlorat en hel vecka även fast man egentligen inte har det. Helt skumt det där. Imorgon går vi nu tydligen in i vecka 21.
 
 
Bebis

Halva graviditeten har gått. Så här långt växer alla foster ganska lika. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln.

Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

 
Mamma

Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen, men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka, det är så olika. 

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. 

Gravida kan behöva extra järn i kosten. Det finns gott om järn i exempelvis ärtor, bönor, pumpafrön, mörkt kött och blodpudding. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Barnmorskan kontrollerar järnvärdet flera gånger under graviditeten. Hen säger till om extra tillskott behövs.

 
Såhär känner jag
 
Eftersom att det känns som att man blivit berövad på en vecka fast man inte har blivit det så är allt helt konstigt. Men nu är vi halvvägs vilket känns skönt, är bättre att bli framflyttad en vecka än bakåt så man får uppleva ytterligare samma vecka igen. Allt är ungefär samma lika som de två senaste veckorna, illamåendet hänger kvar men jag får behålla merparten av det jag äter. Det går bättre att få i sig vätska än tidigare, och nu kan jag till och med dricka vanligt kranvatten - som jag saknat! Hulkar fortfarande om jag anstränger mig för mycket och kan inte gå normalt om jag rört mig för mycket. Kvällarna är värst, då har man ont lite här och var och man kan inte sova i vilken ställning som helst, utan att det hugger eller gör ont i rygg och/eller bäckenet.
 
Dock lever jag mer än gärna med dessa krämpor för tillfället då jag äntligen har fått börja känna ordentliga buffar från pyret. Nu är det inte bara lite fladder utan rent buffar, nu väntar vi bara med spänning på de riktiga sparkarna.

Pyrets utveckling vecka 18 & 19 (17+0 - 18+6)..

Nu kör jag två veckor i ett svep då jag missat en vecka och vi blev framflyttad en vecka på RUL. Det betyder att på torsdag så går vi in i vecka 21. Så jag kommer att lägga in ett inlägg om vecka 20 här framåt också.
 
Bebis
 
Vecka 18: Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och det går att ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.
 
Vecka 19: Fostret är nu ungefär 22 centimeter långt, väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fosterfettet är tjockt och täcker hela fostret. Fostret har även fått små tunna hårstrån över hela kroppen, som kommer att falla av innan det är fött. Hårstråna skyddar den känsliga huden.

Bakom anlagen för mjölktänderna finns nu även anlagen för de permanenta tänderna som barnet ska få senare i barndomen.

 
 
Mamma
 
Vecka 18: Kroppen ökar i vikt, viktuppgången är olika från person till person.

Förändrad hormonbalans påverkar miljön i slidan och det är därför lättare att drabbas av svampinfektion. Symtom på svampinfektion är sveda och klåda.

Vecka 19: Nu kan det gå att känna livmodern under naveln om du eller barnmorskan trycker försiktigt med handen. Livmodern är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn.
 
 
 
Såhär känner jag
 
Illamåendet hänger kvar, verkar inte som att jag kommer att bli av med det i första taget. Så länge jag inte kräks konstant så kan jag ändå få det att fungera. Kan dock inte anstränga mig för mycket för då hulkar jag som en galning, samt att hela kroppen börjar värka så jag knappt kan gå, stå, ligga eller sitta. Inte direkt trevligt. Har gått upp lite av de kilona jag har tappat, inte mycket men det är ändå framsteg. Har en bit kvar till min ursprungsvikt dock, vilket kan vara bra. Toppen på min livmoder är en bit ovanför naveln, det har min barnmorska berättat då hon klämt och känt inför då vi lyssnar på hjärtljuden.
 
En hel del fladder lite nu och då kommer det, så jag hoppas på att få känna riktiga och ordentliga rörelser snart.

De går inte alltid som planerat..Idag går vi in i vecka 19.. 
Hade hoppats att hinna med och skriva ett inlägg om graviditetsveckan 18 och publicera den innan igår. Men de hanns inte med - vi hade lite för mycket att göra. Det har städats, tvättats och fixats inför dagens avfärd så jag får publicera den lite senare - ni får vänta en stund på det. Hur som helst, vecka 19 idag och "bara" sex dagar kvar till RutinUltraljud. Längtar så jag håller på att spricka! Bebis-bulan växer så de knakar och förhoppningsvis dröjer det inte länge innan Hjärtat kan känna rörelser på utsidan. 

Vi har varit på resande fot mellan 9 och 15 idag. Ska fira jul med mamma, hennes karl, min bror, syster och systerbarn. Dock bara en snabbvisit och redan fredag mitt på dagen åker vi hemåt igen. Jag orkar inte vara borta så länge då jag inte mår helt på topp. 
Upp